بعضی مفاهیم هستند که درعینحال که پیچیده هستند ولی نمیدانم چرا بدون اینکه کامل درک شوند مدام استفاده میشوند و امیدوار میشویم که این ندانستن، مشکلی در پروژه ما به وجود نیاورد. یکی از این مفاهیم نسبت پیکسل است که به نظر میرسد اصولی فراگرفته نشده است؛ و ممکن است اپراتور در هنگام کار با فیلم وقتی میبیند فیلم کشیده شده بهجای تغییر عدد نسبت پیکسل، خود فیلم را با تغییر دادن اندازه ( (scale طول تصویر بخواهد به حالت طبیعی بازگرداند! که در این صورت بخشی از اطلاعات تصویر از بین میرود.
در تعریف کلی نسبت طول به عرض یک پیکسل را پیکسل اکسپت مینامند؛ و سادهترین تعریف پیکسل، کوچکترین جزء سازنده یک فریم تصویر است که یک چهارضلعی است که ممکن است مربع یا مستطیل باشد.
چه زمان پیکسل مربع است؟
در تمام تصاویر که بهصورت عکس هستند و عکاسی میشوند و در اینترنت و آرشیوهای عکس وجود دارند همگی پیکسل مربع هستند.
پس چه زمان پیکسلها بهجای مربع، مستطیل هستند؟
فقط در تصاویر بعضی فیلمها این اتفاق میافتد نه در عکس ها.
دلیل مستطیل بودن پیکسلها چیست؟
در بعضی دوربینهای فیلمبرداری به دلیل کوچک بودن نسبت اندازه عدسی دوربین بهاندازه حسگر ثبتکننده تصویر یا کم بودن فاصله کانونی عدسی، سازندهها مجبور میشوند که حسگر دوربین را تا حد ممکن به سمت مربع سوق بدهند تا هرچه نزدیکتر به فاصله کانونی دوربین شود و در عوض پیکسلها را فشرده میکنند یا کشیده میکنند تا در وسط جمع شوند مثل ساز آکاردئونی که کشیده و جمع میشود؛ و پس از فیلمبرداری در دستگاههای تدوین یا در تلویزیونها دوباره به حالت طبیعی کشیده شده و نمایش داده میشوند.
در حالتی که پیکسل مربع است، از تقسیم طول به عرض آن عدد ۱ به دست میاید ولی وقتی پیکسل مستطیل شده باشد از تقسیم طول به عرض آن عددی دارای اعشار مثل ۰.۹ یا ۱.۳ حاصل میشود.
بنابراین بهتر است که از همان ابتدای واردکردن فیلم به افتر افکت ببینیم که pixel accept آن، چه مقداری است و اگر ۱ نبود، سپس تصمیم بگیریم که اگر قرار است بعد از خروج فیلم از افتر افکت، آن خروجی نهایی باشد، نسبت پیکسل را ۱ قرار دهیم و پروژه را نیز بر اساس عدد ۱ تنظیم میکنیم. ولی اگر قرار بود پس از خروج فیلم از افتر افکت به نرمافزار تدوین وارد شود و در آنجا همراه با دستهای از فیلمهای مشابه تدوین شود، شاید بهتر باشد که بر اساس همان نسبت پیکسل اعشار دار پروژه تنظیم و از افترافکت خروجی گرفته شود تا در تدوین ناهماهنگی با بقیه قطعات فیلم پیدا نکند و در تدوین نسبت پیکسل اصلاح شود.
لطفاً دقت کنید که دو مفهوم pixel accept و image accept که در مقاله نسبت تصویر به آن پرداخته شده است را از همدیگر تفکیک کنید. اولی نسبت ابعاد پیکسل است و دومی نسبت ابعاد تصویر.